torstai 13. maaliskuuta 2014

Kiinalaisen kulttuurin pyrkimys harmoniaan (teht. 2 sivu 127)

Kiinalaiselle maailmankuvalle on ollut tyypillistä harmonian ja järjestyksen tavoittelu. Perinteiseen kiinalaiseen ajatteluun kuului ajatus maailmankaikkeuden kahdesta vastakkaisesta ja toisiaan täydentävästä voimasta jinistä ja jangista. Jin edustaa feminiinisyyttä, pimeyttä, kylmyyttä ja passiivisuutta, kun taas jang maskuliinisuutta, valoa, kuumuutta ja aktiivisuutta. Nämä voimat pyrkivät kohti keskinäistä tasapainoa eli harmoniaa ja järjestystä.

Ruoka liittyy läheisesti myös kiinalaiseen maailmankuvaan. Erilaiset ruoka-aineet ja ruoanvalmistustavat vaikuttavat jinin ja jangin väliseen tasapainoon ihmisessä.

Myös musiikissa tavoiteltiin harmoniaa. Musiikin avulla on kerrottu tarinoita, josta on myöhemmin kehittynyt kiinalainen ooppera. Tanssilla, akrobatialla ja sirkustempuilla on ollut suuri osuus esityksissä.

Kiinalaisten harmonian ja järjestyksen tavoittelu tuntuu mielenkiintoiselta. Toisaalta kiinalaiset joutuvat aina pohtimaan tekemisiään ja edistävätkö ne harmonian saavuttamista. Kungfutselaisuus opettaa, että tasapaino saavutetaan tottelemalla ylempiään ja huolehtimalla alemmistaan. Tämä on huono juttu, jos ylempiarvoiset eivät huolehdi alemmistaan. Tuskin on kovin mukavaa ja mieluisaa tavoitella tasapainoa, jos ylempiarvoista ei kiinnosta huolehtia muista.
http://farm1.staticflickr.com/12/18790219_1ac4e4e02e_o.jpg
Lähde: linkki 6 kurssikirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti